Teljes átvizsgálás
Teljes átvizsgálás
Minőségi alkatrészek
Minőségi alkatrészek
Precíz szervizelés
Precíz szervizelés
Kulcsrakész szerelés
Kulcsrakész szerelés
Auto Service
gasdesignMűhely arculat:

Az 5 leggyakoribb jele, hogy autójának elektronikus rendszere hibás

autóvillamossági szerelő Budapest

A modern autók nagy mértékben támaszkodnak az elektromos rendszerekre a megfelelő működéshez. A generátor, az akkumulátor, vezérlőegységek és más elektromos rendszerek vezérlik autójának komponenseit, és ha meghibásodnak, ez számtalan problémához vezethet.

Cikkünkben támpontokat adunk arra vonatkozóan, hogy felismerje autója elektromos problémáit.

1. A motor nem működik megfelelően

A motor indításához elektromos energiára van szükség. Az akkumulátornak biztosítania kell a megfelelő feszültséget, ami a gyújtásnak kell. Ha a motorja nem indul megfelelően, az rossz akkumulátor, generátor vagy más elektromos probléma jele lehet.

A leggyakoribb problémára utaló jelenség egy kattanás, amikor elfordítja a kulcsot, és megpróbálja elindítani az autónkat. Ez azt jelenti, hogy nincs elegendő áram a rendszerben a motor indításához. Általában ezt lemerült vagy hibás akkumulátor okozza, de az önindítóval is lehet gond.

Ha a motor indításakor kerregő hangot hall, annak oka lehet a meghibásodott önindító vagy a hibás lendkerék.

2. Akkumulátorproblémái vannak

Ha problémája van az akkumulátorral, ne cserélje ki simán a többi elektromos rendszer ellenőrzése nélkül. A legtöbb autóakkumulátor körülbelül 4-5 évig él, de a rossz akkumulátor okozhat problémát az autó elektronikájában is.

autó elektronikai hibák

A probléma azonban a generátornál vagy a jármű elektromos rendszerének egyéb részein is jelentkezhet.

Ha úgy gondolja, hogy az akkumulátora hibás, akkor először meg kell vizsgálnia a kábelek korrózióját és meg kell győződnie arról, hogy megfelelően vannak-e felszerelve. Ha autója még mindig nem indul, elhozhatja az akkumulátort hozzánk, hogy ellenőrizzük a megfelelő működés szempontjából.

Ha a szerelő átnézte, és az akkumulátora jó állapotban van, akkor valószínűleg máshol van a probléma.

3. A fényszórók és lámpák nem működnek megfelelően

Az autó világítása az egyik legfontosabb dolog, amelyet az elektromos rendszer vezérel. Az irányjelzők, a féklámpák és a fényszórók biztonsági szempontból kritikusak, gondoskodnak arról, hogy sötétben is láthassa az utat, illetve hogy az autója látható legyen mások számára is.

Ha az elektromos rendszere nem működik megfelelően, akkor azt tapasztalhatja, hogy a különféle lámpák gyengülni kezdenek. A tompított fények a töltési hibákat és a rendszer alacsony feszültségét jelzik. A tettes lehet egy lemerülő akkumulátor, meglazult vezetékek vagy hibás generátorszíj.

Az elektromos rendszerek korróziója is problémát jelenthet. Ha nincs kéznél feszültségmérő, multiméter (és tudja, hogyan kell használni), akkor valószínűleg nem tudja saját maga diagnosztizálni a problémát. Hozza autóját hozzánk egy teljes elektromos átvizsgálás céljából.

4. A biztosítékok folyamatosan tönkre mennek

Az autó biztosítékai megakadályozzák a túlfeszültséget és a rövidzárlatot. A biztosítékok megszakítják az áramköröket, és megvédik a sérülékeny elektromos rendszereket a túláramtól.

Előfordulhat, hogy egy biztosíték anélkül megy tönkre, hogy áramlökés érné. Ebben az esetben csak annyit kell tennie, hogy kicseréli. Ha azonban vannak olyan biztosítékai, amelyek rövid idő alatt többször is tönkre mennek, valószínűleg komolyabb elektromos rendszer probléma van.

Ha rövid időn belül többször kell cserélnie a biztosítékot, nézesse át a biztosítékokat a műhelyünkben. Valószínűleg elektromos hiba vagy rövidzárlat okozza a problémát. Ha nem javítja meg időben, a fennálló hiba a jármű alkatrészeinek és elektromos rendszerének további károsodását okozhatja.

5. Égő műanyag vagy elektromos szigetelés szagát érzi

Ha a korábban ismertetett problémák bármelyike fennáll, és ezen felül égő műanyag vagy elektromos szigetelés szagát érzi, azonnal állítsa le az autót. Ez az elektromos meghibásodás vagy rövidzárlat biztos jele, különösen akkor, ha halvány fények, kiégett biztosítékok és az autó beindítása körüli problémák jelentkeznek.

Hívjon minket bizalommal (+36 30 567 2611), hogy megbeszéljük a további teendőket. Ha úgy orvosolható a probléma, a körülményektől függően vállalunk mobil javítást kiszállással. Kerülje az autóval való közlekedést, mert további károkat okozhat járművében, ami megdrágíthatja a javítás költségét.

A 8 leggyakoribb problémaforrás az autó elektromos rendszerében

Autója a vezetékek, biztosítékok, relék és más, létfontosságú elektromos alkatrészek útvesztője. Ha ezen alkatrészek bármelyikének működésével problémák vannak, az rosszul működő, nem vezethető járművet eredményezhet. Az alábbiakban a mai autók 7 leggyakoribb elektromos problémáját gyűjtöttük össze. Ha ezek bármelyikét tapasztalja, azonnal lépjen kapcsolatba velünk.

1. Lemerült akkumulátor

A lemerült akkumulátor a leggyakoribb és legnyilvánvalóbb elektromos probléma. Ha elfordítja a kulcsot, az autó motorja nem forog.

2. Az akkumulátor már nem tölthető

akkumulátor hiba jelei

Előfordul, hogy az autót be lehet bikázni, de ha a generátor nem tölt, vagy az akkumulátor "elfáradt", előbb-utóbb ki kell cserélni. A nem tölthető akkumulátort ki kell cserélni, mert az akkumulátor elhasználódik több éves használat után.

3. Meghibásodott generátor

A sérült vagy valamilyen módon meghibásodott generátor szintén megakadályozhatja az akkumulátor töltését. Ha autója vezetés közben veszít elektromos funkcióiból, pl. halványan világítanak a fényszórók, vagy világít az akkumulátor szimbólum, valószínűsíthető, hogy generátorproblémák vannak.

4. Hibás önindító vagy behúzómágnes

Ha az önindító vagy a mágnestekercs meghibásodik, az autó motorja nem forog. Ha az önindító elromlott, valószínűleg hangos kattanást vagy kattintássorozatot fog hallani.

5. Rossz akkumulátorkábelek

A korrodálódott, laza akkumulátorkábel is okozhat indítási problémákat. Ha autója nem indul, ellenőrizze az akkumulátor csatlakozókábeleinek stabil rögzített helyzetét és megfelelő érintkezését.

6. Kiégett elektromos biztosítékok

A kiégett biztosíték cseréje gyors és egyszerű megoldás, ha ez okozza problémáit.

autó testkábel hiba

7. A gyújtógyertyák nem működnek

A laza vagy piszkos csatlakozók befolyásolják autója működését. A gyújtógyertya problémák gyakori tünetei a rángatás vagy az egyenetlen alapjárat.

8. Egy vagy több izzó nem világít

A kiégett izzók manapság elég gyakori problémák, sajnos cseréjük a legtöbb esetben nem egyszerű feladat. Ha egy vagy akár több izzója nem világít keressen minket bizalommal, az esetek többségében, leterheltségünk függvényében soron kívül vállaljuk ezek javítását.
 

Ha elektromos problémái vannak a járművében, és automatikus elektromos javításra van szüksége kérjen időpontot, sürgős esetben igyekszünk azonnal javítani autóját +36 30 567 2611. Professzionális autóvillamossági szerelés, hibafeltárás és javítás Budapesten, a 16. kerület Regele János utcában.